stOOmgroep turnhout vzw

contact :
clubhuis tel. +32(0)14 429074
adres : Parklaan 54 bus 4, 2300 Turnhout
spoorweg : Parklaan 54, 2300 Turnhout

  id.nr. 5362/82 ▫▪▪▫ BTW BE422.415.402 ▫▪▪▫ IBAN BE44 3200 7670 5145 BIC BBRUBEBB ▫▪▪▫ e-mail info@stoomgroep.be

Start
Omhoog

Bij vele jongens (en mannen) is het nog steeds een wensdroom om machinist op een echte stoomlocomotief te worden. Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen droom en werkelijkheid. In de hobbywereld kan deze droom wel werkelijkheid worden. Het kan al beginnen met een modelbaan thuis, ergens op een zolderkamer, waar de 'machinist' alle treinen keurig over wissels en sporen laat rijden.

Er bestaat echter nog een andere tak in deze hobby, nl. De tuinbanen, met echte, door stoom voortbewogen locomotieven. In het Engels spreekt men wel eens van 'Live Steam Garden Railways'. In het Duits heet dat dan 'Modelldampflocomotiven zur Personenbeförderung' of 'Gartenbahnen'. In het frans heeft men het dan weer over 'vapeur vive'.

Meestal wordt met stoomtuinbanen dit deel van de spoorwegmodelbouw bedoeld, waar sprake is van grotere modellen, meestal geschikt voor het vervoer van personen in parken en grote tuinen en met als aandrijving ‘stoom’ (vandaar de naam). Er bestaan in deze wereld een aantal standaardspoorwijdtes en overeenkomstige bouwschalen (zie hierna), waarvan de belangrijkste zijn :

  • 3½" (3 en een halve duim of inch)

  • 5" (5 duim of inch)

  • 7¼" (7 en een kwart duim of inch).

Soms wordt ook wel eens gesproken van spoor 1 (spoor één), maar deze maatstaf is zo klein dat er geen personenvervoer mee kan gebeuren. Nog kleiner zijn spoor O (spoor nul) en spoor H0 (spoor half nul - en niet 'haa oo'). Maar dat is dan meer voor op de zolderkamer.

Er bestaan ook grotere spoorwijdtes, waarvan 10½" en 15" de belangrijkste zijn, maar deze worden meestal gebruik voor commerciële attractieparken en minder als hobby. Heel veel over bouwschalen en spoorwijdtes kan je in deze website wel ergens terugvinden.

De oorsprong van deze deeltak van de spoorwegmodelbouw is te vinden in Engeland, waar ook de echte spoorweg geboren werd.

 

© 1985-2024  Dani Bellemans
last update 08/07/2024